Skip to content

De toekomst van herstellende landbouw

In welke mate kan landbouw herstellend zijn? Met een positieve impact 
op boer, milieu en maatschappij? Pomona organiseert samen met
Mark Shepard, één van dé pioniers in herstellende landbouw, een
driedaags evenement van 30 januari 2023 tot 1 februari 2023. 
Ontdek het (GRATIS) programma voor burgers, boeren en beleidsmakers. 

Hero Banner

Wie is Mark Shepard?

Sinds 1994 pioniert Mark Shepard als landbouwer op zijn New Forest Farm in Wisconsin. Vanuit zijn eigen ervaringen in herstellende landbouw publiceerde hij in 2014 het boek 'Herstellende landbouw' waarin hij een duidelijke, onderbouwde context schept van wat verbeterd kan worden aan gangbare land- en tuinbouwmethodes. Tijdens zijn lezingen biedt hij tastbare, no-nonsense oplossingen aan en gaat hij graag in dialoog met zijn publiek.

Mark Shepard

3-daags evenement

We hebben een gevarieerd programma uitgewerkt waarbij we in 3 dagen heel breed willen verkennen wat herstellende landbouw reeds inhoudt én kan betekenen in België. 

Boeren, burgers en beleid

We hopen bruggen te kunnen bouwen tussen verschillende werelden die elk vanuit hun expertise met landbouw bezig zijn. Respectvolle dialoog vormt hierbij de rode draad.

Gratis of op uitnodiging

We organiseren een heleboel gratis sessies voor het grote publiek, maar we kiezen voor bepaalde onderdelen ook voor een beperkte aanpak waarbij mensen worden uitgenodigd.

overdag (3)
 
10u00 - 16u00

Hoe kan herstellende landbouw een antwoord bieden op de uitdagingen van het voedselsysteem in Vlaanderen? In deze hybride sessie kan iedereen terecht die op een beleidsmatige manier bezig is met duurzaamheid, landbouw en natuur. Je kan kiezen om de dag live te volgen of van thuis uit digitaal.

🎟️ Schrijf je hier in voor de live sessie

💻 Schrijf je hier in voor de online sessie

 
19u30 - 22u00

Wat is herstellende landbouw eigenlijk? In deze inleidende sessie kan iedereen terecht die meer wilt weten over herstellende landbouw.

🎟️ Schrijf je hier in

overdag (4)
 
14u00 - 16u00

Wat valt er te leren uit herstellende landbouw? In samenwerking met HOGENT Onderzoekscentrum Futures through Design en het Instituut voor Landbouw- en Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) nodigen we onderzoekers en studenten met een interesse in landbouw en natuur uit.

🎟️ Schrijf je hier in

 
20u00 - 23u00

We nodigen alle coöperanten van ons coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona Puur Natuur uit voor een exclusieve ontmoeting met Mark Shepard. Deze avond is enkel op uitnodiging.

overdag (5)
 
09u30 - 16u00

Wat kan je als boer in de praktijk doen op vlak van herstellende landbouw? Tijdens een praktijkgerichte sessie nodigen we boeren uit het Waasland uit die willen zien hoe herstellende landbouw werkt op het veld en tips willen krijgen van Mark Shepard.

 
19u30 - 22u00

Hoe kunnen boeren en burgers bijdragen aan een wereldwijd, herstellend voedselsysteem? We bekijken het werk van Mark Shepard in Tanzania en leggen de link met projecten in de Filipijnen en het Waasland. 

🎟️ Schrijf je hier in

Pomona - banners website (4)-1